Den 20 mars 2012

Nu har det blivit lite varmare igen. Riktigt skönt. Har idag byggt färdigt en del av ett sten och torvparti. Skall bli kul att plantera. Har en del plantor som väntar på att lämna krukorna.

Idag byggde jag ett torv och stenparti i en del av Gropen

Snödropparna är några av de allra första vårblommorna. De tycks tidsinställda och växer även under snön verkar det som. Det har inte varit några problem i år. Denna fyllda snödroppe med gröna spetsar har jag haft länge men minns inte varifrån den kommer. Lite udda är den men vacker. Kanske !

En lustig snödroppe som jag inte vet var jag fått tag på.

Snöklocka, klosterlilja eller Leucojum vernum är en annan vårblomma från Europas alpområden. Den trivs utmärkt i min trädgård. Jag har tre former av den.  Den förökar sig inte lika snabbt som snödropparna men med lite hjälp och tålamod så går det att få ett bra bestånd. Fast egentligen behövs inte så många. Varje enskild blomma är tillräckligt vacker.

Snöklocka

En trevlig vårblommare.

Denna vackra vintergäck ger faktiskt fyllda blommor från frö. Det är ganska ovanligt. Ännu har det inte blivit så många men desto trevligare är de jag har att njuta av.

Fylld vintergäck

En fylld vintergäck som ger äkta fröavkomma.

Cyclamen är något av det vackraste man kan odla. Underbara blad i alla möjliga former och teckningar i silver och grönt. Denna sådde jag som Cyclamen intaminatum 2002 med frö från SRGC.Det är blommorna som är från denna art medan bladen på bilden är från flera olika frösådder. Det är väl egentligen bara C. purpurascens som är tillräckligt härdig på längre sikt men med lite skydd och rätt placering så kan det gå bra i många år. Och det går ganska fort från frö till blomma.

Cyklamen

Denna Cyclamen sådde jag2002 frö från SRGC 1121

Bland de mer vilda växterna i trädgården är denna broklungört som kommer så tidigt med sina blommor som öppnar i rött och växlar över till blått. Den frösår sig gärna där den trivs och finns andra arter i närheten kan det uppstå nya trevliga varianter.

Vad vore en vårträdgård utan julrosor. Idag finns det en mängd sorter att välja bland. Denna hybrid är en lyckad korsning med vackra marmorerade vintergöna blad och förtjusande blommor på våren.

Julroshybrid

En lyckad korsning med mycket vackra vintergröna blad och på våren utsökta blommor.

Krokus i alla färger och former hör verkligen soliga vårdagar till. Vid mulet väder sluter de sig. Snökrokusen är nog den jag gillar mest.Den är tidig, förökar sig villigt med både frö och delning. Grundfärgen är blått i olika nyanser men det förekommer rent vita och en som är nästan rosa.

Snökrokus

En av de första och lättodlad. Förökar sig snabbt.

En riktig färgklick och när solen värmer öppnar den sig helt.

En riktig färgklick i vårträdgården.

Ljusblomman, Colchicum bulbocodium (C. vernum) är den lättaste av alla vårblommande tidlösor. Den är heller inte så dyr så jag har skaffat ganska många. Det är alltid roligt att dels ha en stor grupp för massverkan men även prova på lite olika ställen.

Ljusblomma

Den bästa vårblommande tidlösan som borde finnas i var mans trädgård.

Trillium nivale Indiana Form bedårar varje konnässör  år efter år. Tidig, liten och underbart vacker med sina stora kristallvita blommor och något silvriga blad.

Tidig trillium

En utsökt vårblommande trillium.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: